از قمه تا استوری بازنمایی اراذل و اوباش در فضای حقیقی و مجازی
ارتباط با مشتری: اراذل و اوباش، دیگر فقط یک تهدید محلی یا خیابانی نیستند؛ آنها امروز به تهدیدی امنیتی، روانی و اجتماعی در سطح ملی بدل شده اند. اگر در گذشته تنها در محلات حاشیه نشین دیده می شدند، امروز در فضای مجازی با فالوورهای چند هزار نفری قدرت نمایی می کنند؛ بتازگی فرمانده کل فراجا با صراحت اعلام نموده است که «از روی این افراد رد خواهیم شد» این جمله صریح، نه فقط یک تهدید؛ بلکه مطالبه ای ملی برای مقابله جدی با پدیده ای است که امنیت شهروندان را به چالش کشیده است.
به گزارش ارتباط با مشتری به نقل از ایسنا، بررسی میدانی و گفتگو با شهروندان در مناطق مختلف شهر تهران نشان میدهد که قمه کشی، عربده کشی، درگیری های دسته جمعی و زورگیری های بی پرده، دیگر قسمتی از تجربه تعدادی از مردم شده است. این اتفاقات نه فقط امنیت فیزیکی، بلکه روان عمومی جامعه را هم خدشه دار کرده است.
از نظر جامعه شناسی، وقتی ساختارهای کنترل اجتماعی تضعیف شوند، گروه هایی که خودرا فراتر از قانون می دانند، با بهره گیری از خشونت آشکار، حس «بی پناهی» را در جامعه می افزایند. این پدیده، بگفته خیلی از جامعه شناسان، موجب زایش خشونت ثانویه در لایه های دیگر اجتماع می شود؛ قربانی امروز، می تواند مجرم فردا باشد.
الگوی معیوب؛ وقتی خلافکاران در فضای مجازی قهرمان می شوند
رسانه های اجتماعی به بستری برای بازتولید شهرت و قدرت تبدیل گشته اند. امروز خیلی از اراذل با انتشار تصاویر سلاح سرد، زندگی شبانه، مواد مخدر و خشونت های خیابانی، برای خود بِرند می سازند. الگوسازی معکوس در این فضا، نوجوانان و جوانان را که در وضعیت اقتصادی نامطلوب، تبعیض و یا نبود الگوی سالم، رشد یافته اند؛ به سوی این افراد جذب می کند.
این چهره ها در فضای مجازی به عنوان «مرد میدان» یا «لات با معرفت» جا زده می شوند، در صورتیکه در حقیقت مصداق تهدید مستقیم مقابل امنیت عمومی اند. مسئولیت رسانه ها و پلت فرم های دیجیتال دراین خصوص انکارناپذیر است.
سردار مجید در گفت و گو با ایسنا، درباب کارهای اراذل و اوباش در صفحات مختلف رسانه های اجتماعی و انتشار کلیپ های شرارت آمیز و فروش سلاح و مهمات در قالب عکس، داده نما و عرضه تجهیزات مذکور برای فروش، اظهار می کند که اینگونه موارد همیشه در رصد پلیس فتا قرار داشته و در صورت بررسی و احراز صحت موارد، بلا فاصله با هماهنگی پلیس های تخصصی، اقدامات مقابله ای و قضایی لازم الاجرا خواهد شد.
رییس پلیس فضای تولید و تبادل اطلاعات در ادامه صحبت های خود بیان می کند که در تحلیل پرونده های تشکیل شده، در کنار انگیزه های مجرمانه مذکور، موارد دیگری همچون ایجاد صفحات با هدف جذب فالوئر و ارائه تبلیغات برای ارتکاب جرم فوق؛ کلاهبرداری به بهانه فروش سلاح و مهمات بوسیله دریافت وجه و عدم ارائه سلاح و مهمات، یا ارجاع افراد به درگاه های پرداخت جعلی بمنظور دستیابی به رمز عبور و سایر اطلاعات فردی و شخصی نیز مشاهده می شود.
برخورد قانونی؛ نیاز به بازدارندگی و اصلاح همزمان
خیلی از پرونده های اراذل و اوباش، بااینکه با پیگیری نیروهای انتظامی به مرحله بازداشت می رسند، اما در پروسه قضایی با پیچیدگی ها و تأخیرهایی روبه رو می شوند. مطالبه اصلی در این بخش، اصلاح قوانین موجود، افزایش شدت و سرعت برخورد قضایی و در کنار آن، ایجاد مسیرهای اصلاح رفتاری برای این افراد است.
مجازات باید بازدارنده، علنی و هوشمند باشد. در کنار آن، دستگاه قضا باید قوانینی را تدوین کند که با رفتارهای خشن در فضای مجازی نیز روبرو شود. کسی که با انتشار یک ویدئوی خشن، هزاران نفر را به خشونت جذب می کند، مسئول نتایج آن نیز هست.
به گفته عبدزاده جرم شناس، برای کنترل پدیده اراذل و اوباش باید دو دسته افراد مورد توجه قرار گیرند. یکی افرادی که سابقه شرارت و عناوین مجرمانه دارند، که باید با پایش دائم و بهره مندی از اصول فنی تحت نظارت قرار گیرند تا از نظر روانی درک کنند که همیشه در تیررس قانون هستند و دوم هم افرادی هستند که مستعد ارتکاب جرمند و می توان با بهره مندی از علوم و فنون پیش گیری از جرم، تا حد زیادی آنها را کنترل کرد.
مطالبه از دستگاه قضایی؛ قاطعیت، عدالت و پیشگیری
از قوه قضاییه انتظار می رود که با همکاری نهادهای امنیتی و انتظامی، مسیر رسیدگی به پرونده های اراذل و اوباش را تسهیل و تسریع کند.
علی الستی، یک جامعه شناس ارتباطات نیز در گفت و گو با ایسنا، با بیان این که به برای پیش گیری از وقوع این جرائم باید زمینه های اقتصادی جامعه را بهبود ببخشیم، اظهار می کند: از نظر فرهنگی باید دراین خصوص آموزش هایی به خانواده ها ارائه نماییم و در حقیقت محیط مناسبی از هر جهت برای رشد و توسعه فردی نوجوانان و جوانان ایجاد نماییم که اصلا به سوی هیچگونه جرم و خشونتی گرایش پیدا نکنند.
از تمامی مهم تر، آگاه سازی خانواده ها و مدارس بوسیله آموزش رسانه ای و مهارتی برای پیش گیری از جذب نوجوانان به این جریان است. شرح مسیر نادرستی که نوجوانان و جوانان ما در بعضی از خیابان ها و صفحه های مجازی از این دست افراد یا به عبارتی اراذل و اوباش می بینند.
مرتضی عبدزاده جرم شناس نیز در قسمتی از گفت و گوی خود با ایسنا درباب اراذل واوباش بیان داشت که برخورد با اراذل و اوباش جزو وظایف ذاتی پلیس است و نیاز به اعلام ندارد. مردم توقع عقلانی و منطقی دارند که این مساله بصورت دائم، همه گیر و جامع پیگیری شود.
وی همین طور در ادامه عنوان می کند: این افراد از نظر شخصیتی دارای سابقه مجرمیت هستند و باید با آنها به شکلی مجزا از افراد مستعد ولی فاقد جرم برخورد شود. این برخورد باید علاوه بر علمی و منطقی بودن، بطورکامل قانونی نیز باشد. نباید اینگونه باشد که تنها در مقطعی بنا به سیاست یا شرایطی اقدامی صورت گیرد و بعد رها شود و پدیده باردیگر بروز کند. هرچه این پایش دائمی و همه گیر باشد، به سود جامعه خواهد بود و هزینه های مادی و معنوی آنرا کاهش خواهد داد.
بازگشت به نظم اجتماعی با قدرت قانون و شفافیت رسانه
پدیده اراذل و اوباش، تنها با قاطعیت پلیس یا هیاهوی فضای مجازی مهار نمی شود؛ نیازمند اراده جمعی است. قانون باید با قدرت بازدارنده اش عمل کند، رسانه ها باید حقیقت را شفاف نشان دهند و جامعه باید الگوهای معیوب را پس بزند. این مسیر، طولانی و دشوار است، اما اگر شروع نشود، فردا را برای ما ناامن تر خواهدنمود.
الستی جامعه شناس ارتباطات در این زمینه بیان می کند که علاوه بر این که قوه قضائیه باید احکام سنگین برای این زورگیران ببرد، رسانه ها نیز باید تصاویر اجرای حکم و در حقیقت عاقبت این افراد را نیز به کل جامعه نشان دهند تا سایرین نیز از این اقدامات دست بردارند.
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب