وزارت بهداشت اعلام كرد
بیماری های شغلی كارگران معدن
به گزارش ارتباط با مشتری كار در معدن همواره یكی از مشاغل سخت در تمام جهان شناخته می شود. كار سنگین، ایجاد صدمه های شغلی، حقوق و مزایای ناكافی و... همچون مهم ترین مشكلاتی است كه كارگران معدن با آن دست و پنجه نرم می كنند و در این بین هم نمی توان از بروز بیماری هایی كه به واسطه این شغل بروز می كنند، غافل بود.
فاطمه صادقی - رئیس گروه عوامل شیمیایی و سموم مركز سلامت محیط و كار وزارت بهداشت در گفتگو با ایسنا، به بهانه روز صنعت و معدن اظهار داشت: ایمنی و بهداشت در معادن از مؤلفه هایی است كه ارتباط تنگاتنگی با اقتصاد معادن، مسائل انسانی، اجتماعی و حتی محیط زیستی دارد. وجود معادن مختلف و حجم وسیع فعالیت های معدنی در كشور طبیعتا حوادث حین كار گوناگونی را برای كاركنان آن به دنبال داشته است و نتایج آخرین آمارگیری در سال ۱۳۹۵ نشان داده است كه در این سال تعداد ۴ هزار و ۹۱۳ معدن در حال بهره برداری در كشور وجود داشته است كه طبق آخرین اظهارات وزارت صنعت و معدن، این تعداد هم اكنون به ۳۳۰۰ معدن فعال با ۴۹هزار و ۲۹۹ شاغل رسیده است.
آسیب های شرایط نامناسب كاری در معدنوی خطرات و شرایط نامناسب كاری كه معدن كاران با آن مواجهند را به پنج گروه خطرات فیزیكی، شیمیایی، بیولوژیكی، ارگونومی و روانشناختی طبقه بندی كرد و اضافه كرد: صدمه های فیزیكی دامنه وسیعی از مشكلات جزئی تا مرگ را به دنبال دارند. علت های معمولی صدمه های كشنده شامل ریزش صخره، حریق، انفجار، تصادفات، سقوط از ارتفاع و… است و علل غیر معمول شناخته شده صدمات كشنده هم شامل جاری شدن سیل ناشی از كارهای زیرزمینی، هوای دم كرده و محبوس شدگی ناشی از مسدود شدن غارها است.
افت شنوایی؛ عارضه معمولِ كار در معدنوی اضافه كرد: صدا، گرما و رطوبت، ارتعاش پرتوها و تاریكی از عوامل مشكل زای دیگر در معادن هستند. كنترل صدا در معدن امروز امری دشوار بوده و مشكل افت شنوایی ناشی از صدا در معدن امری معمول برای كارگران معدن است. همینطور گرما و رطوبت در مناطق گرمسیر و معادن زیرزمینی عمیق از دیگر مشكلات شایع است.
پرتوهای رادون و بالا رفتن خطر سرطانصادقی مواجهه با پرتوهای رادون در معادن زیرزمینی را مسبب بالا رفتن خطر سرطان ریه معرفی كرد و اضافه كرد: امروزه معمولاً با استفاده از تهویه، معادن كنترل می شوند. مواجهه با ذرات حاصل از سوخت موتورهای دیزلی در معادن زیرزمینی به دلیل كاربرد تجهیزات حفاری و حمل و نقل سیار اتفاق می افتد. مطالعات آماری نشان داده است كه این ذرات ریزگرد، خطر مبتلا شدن به سرطان ریه را بالا می برند. علاوه بر آن گاز رادون خارج شده از سطح سنگ های معدنی برای ریه ها به شدت خطرناك می باشد، البته پیگیری های كنترلی شامل استفاده از سوخت دیزلی با غلظت پایین گوگرد، تعمیر و نگهداری موتورها و تهویه از عوامل كمك كننده به كاهش این صدمه هستند.
خطر آب مروارید و آسم شغلیرئیس گروه عوامل شیمیایی و سموم مركز سلامت محیط و كار وزارت بهداشت، مواجهه با تشعشعات ماورای بنفش خورشیدی در عملیات معدن كاری سطحی را هم خالی از مشكل ندانست و افزود: مواجهه با تشعشعات مادون قرمز در فرآیندهای ریخته گری منجر به تنش گرمایی و آب مروارید می شود. در برخی از معادن سنگ، مرگ و میر ناشی از سرطان به مقدار قابل ملاحظه ای دیده می شود كه می تواند ناشی از دریافت اكتیویته بیش از اندازه توسط كارگران بوده باشد.
وی اضافه كرد: بر مبنای گزارشات، مواجهه با مواد فرّار ناشی از قطران زغال سنگ در ریخته گری آلومینیوم سبب بالا رفتن خطر سرطان ریه و مثانه شده است و آسم شغلی هم یكی از اشكالات معدن كاران است. انفجار گرد و غبار زغال سنگ و گاز متان در معادن زیرزمینی هنوز بعنوان یك مشكل جدی كه احتیاج به پایش و مدیریت جامعه دارد، باقی مانده است. همینطور در بعضی از عملیات معدن كاری طلا، هنوز از جیوه برای جداسازی طلا استفاده می شود كه مسمومیت ناشی از تنفس بخارات جیوه هم تهدیدی برای سلامتی كارگران معدن است.
بزرگ ترین گروه بیماری های شغلی در معدن كارانصادقی بروز مشكلات ارگونومی را از دیگر مشكلات كارگران معدن دانست و اظهار نمود: باآنكه معدنكاری به صورت فزاینده ای مكانیزه شده، ولی هنوز حجم قابل توجهی از حمل و نقل به روش دستی انجام می شود. اختلالات ترومای تجمعی هنوز بعنوان بزرگترین گروه بیماری های شغلی در معدن كاران مشاهده می شود كه در اغلب موارد منجر به ناتوانی طولانی مدت می شوند. در معادن زیرزمینی كار در ناحیه بالای سر برای تقویت سقف تونل می تواند سبب ایجاد اختلالات شانه شود.
وی افزود: در اغلب معادن خصوصا در معادن زغال سنگ، اغلب ارتفاع سقف محل كار آنقدر كم است كه كارگر قادر نیست به صورت ایستاده كار كند، بنابراین مجبور است به صورت خمیده و یا روی زانوی خود و گه گاه به صورت درازكش كار كند كه این شرایط غیر طبیعی و یكنواخت كار سبب وارد شدن فشار زیادی به زانوها و بازوهای كارگر كه اغلب با زمین در تماس است، می شود. این امر منجر به آماس كیسه های مفصلی به همراه ورم می شود كه بیشتر به صورت فرسودگی و كوفتگی زانوها قابل مشاهده مشاهده است.
صادقی در انتها با تاكید بر ضرورت آموزش شغلی صحیح به معدن كاران و تقویت زیرساخت های شغلی آنان خاطرنشان كرد: علل ایجاد حوادث حین كار را می توان جنبه های فنی و مادی مانند طراحی ناصحیح روش كار، وجود نقایص فنی دستگاه ها، شرایط نامناسب فیزیكی محیط كار و هم جنبه های انسانی مانند عدم تناسب جسمانی و روانی كارگر با نوع كار انجام شده و… باشد. طبق بررسی های به عمل آمده همچون مهم ترین عوامل مؤثر در وقوع حوادث حین كار در معادن عبارتند از انجام كار به روش ناصحیح، عدم وجود شرح شغل، آموزش و تجربه كافی در انجام كار، عدم استفاده و یا استفاده ناصحیح از وسایل حفاظت فردی، ساده انگاری، بی توجهی به كار و… برشمرد.
اقدامات وزارت بهداشتصادقی در انتها صحبت هایش به اقدامات انجام شده در زمینه بهداشت حرفه ای معادن، اظهار داشت: تدوین برنامه عملیاتی بهداشت حرفه ای در معادن، شناسایی معادن تحت پوشش معاونت های بهداشتی، بازرسی معادن توسط بازرسان بهداشت حرفه ای، نظارت بر رفع نقصها بهداشتی اعلام شده در فرم بازرسی، برگزاری كلاس های آموزشی بهداشت حرفه ای جهت كارفرمایان و كارشناسان بهداشت حرفه ای شاغل در معادن، برگزاری دوره های آموزشی جهت كارگران، برگزاری دوره های تربیت بهگر جهت حضور در معادن، تدوین راهنمای جامع بهداشت حرفه ای در معادن، صدور اخطاریه های بهداشتی برای معادن متخلف و... همچون اقدامات انجام شده در جهت بهداشت حرفه ای معادن است.
وی اظهار داشت: همینطور تهیه و تدوین روش اجرایی مدیریت واكنش در شرایط اضطراری، اجرای برنامه خوداظهاری در معادن، تدوین راهنمای روش های كنترلی كم هزینه در معادن هم همچون برنامه های آتی وزارت بهداشت در حوزه بهداشت حرفه ای معادن است.
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب